PLANTE PENTRU TERARII: tipuri și cum se îngrijesc (Part 2)

PLANTE PENTRU TERARII: tipuri și cum se îngrijesc (Part 2)
În partea a doua prezentăm câteva tipuri de plante folosite în terariile închise.Terarii care își creează un ecosistem propriu prin care recirculă singure apa în interiorul vasului, iar umiditatea este crescută perioade lungi de timp.
II.PLANTELE POTRIVITE PENTRU TERARIILE ÎNCHISE:

Plantele care pot fi folosite în terariile închise sunt cele care preferă umiditatea și sunt iubitoare de apă. Printre acestea se numără:
 
II.1.CROTON
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Deosebită datorită frunzișului multicolor: verzi, roșii, galbene, portocalii. Originară din Malaezia și Indonezia. Pentru un frunziș bogat se ciupesc(rup) frunzele mai mari, astfel se formează noi lăstari și împiedică creșterea plantei în înălțime.

ÎNGRIJIRE:
  • Lumina: - Preferă lumina puternică dar indirectă. Razele directe ale soarelui pot să ardă frunzele plantei.
  • Apa: - Udare abundentă, se poate pulveriza și pe frunze pentru păstrarea umidității atmosferice. Toamna și iarna se udă mai rar și trebuie ferite de curenții de aer rece.
  • Temperatura: -  Agreează o temperatură între 20-21 grade Celsius primăvara-vara și pentru perioada de toamnă-iarnă 15 grade Celsius.
  • Fertilizarea: - Se face de două ori pe lună  de primăvara până vara, cu îngrășământ cu eliberare lentă pentru plantele decorative prin frunze.

 
II.2. BEGONIA REX
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
O plantă perenă semi-tropicală, originară din părțile din Asia de Est. Este cunoscută pentru frunzele mari de culoare vie, în diferite nuanțe de verde, roșu, argintiu și chiar violet.

ÎNGRIJIRE:
  • Lumina: - Preferă lumina indirectă și pot tolera și mai puțină lumină. Prosperă sub lumini fluorescente. 
  • Apa: - Umiditate moderat ridicată, nu supraudati. Lăsați solul să se usuce înainte de udare.
  • Temperatura: -  Agreează o temperatură între 15-21 grade Celsius. La temperaturile reci intră în inactivitate. 
  • Fertilizarea: Se face de două ori pe lună de primăvara până toamna, cu îngrășământ pentru plantele decorative prin frunze.
II.3. FITTONIA( Planta mozaic)
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Fittonia este o plantă tropicală descoperită în secolul al XIX-lea de botanicii Elizabeth și Sarah May Fitton. O recunoști după forma ovală a frunzei și nervurile albe, roz sau roșii. Această poate să fie utilizată atât în terariile închise cât și deschise.

Creșterea în dimensiune a plantei este redusă (între 7-30 cm), dar cu frunziș bogat și un aspect deosebit care îți înveselește spațiul.

ÎNGRIJIRE:
  • Lumina: - Aceasta preferă lumina strălucitoare, dar niciodată în lumina directă a soarelui care poate să-i ardă pe margine frunzele.
  • Apa: - Fittonia preferă umiditatea, udarea excesivă nu îi place, dar nici să se usuce pământul complet. În acest caz, umiditatea solului trebuie ținută sub control, undeva la mijloc(se udă când solul este semi uscat). Planta mai are obiceiul să ,,leșine" dacă condițiile nu îi priesc( udarea, temperatura, lumina directă a soarelui). Asta înseamnă că frunzele capătă un aspect moleșit, însă, odată ce ați identificat problema și ați rezolvat-o, aceasta își revine la forma inițială.
  • Temperatura: - Preferă zonele calde, dar cu umiditate și nu agreează curenții de aer sau apa pentru udat prea rece sau caldă, care poate să o șocheze.
  • Fertilizarea: -Se face vara de două ori pe lună cu îngrășământ lichid sau hidrosolubil pentru plantele decorative prin frunze,
II.4.BROMELIA CRYPTANTHUS ( Steaua Pământului)
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Steaua Pământului este o plantă surprinzătoare, cu frunze în nuanțe de roșu, verde și alb, dispuse în formă de rozetă. Pot crește până la 2 metri plantată afară, în condiții ideale. Au o viață scurtă de câțiva ani și înfloresc doar odată, iar apoi încep ușor să moară. Vestea bună este că face puiuți, ceea ce înseamnă că puteți să vă bucurați de pui după ce planta mamă moare.

ÎNGRIJIRE:
  • Lumina: - Aceasta preferă lumina puternică, dar indirectă.
  • Apa: - Preferă umiditatea, deci se udă frecvent o dată/ de două ori pe săptămână, în funcție de cum se prezintă solul( între udări trebuie să fie semiuscat). Nu turnați apă în interiorul rozetei, deoarece poate să ducă la mucegai. Iarna se udă mai rar.
  • Temperatura: - O temperatură între 18- 27 grade Celsius
  • Fertilizarea: -Se face doar primăvara cu îngrășământ lichid pentru plantele decorative prin frunze.
II.5. MUȘCHI
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
În decorul terariilor este folosit frecvent pentru a întregi aspectul natural al aranjamentului. Acesta se dezvoltă cel mai bine în terariile închise, datorită condensului care menține umiditatea în interior perioade lungi de timp. 

ÎNGRIJIRE:
  • Lumina: - Acesta preferă zonele ușor umbrite.
  • Apa: - În cazul în care nu este amplasat într-un terariu închis, udarea se face de două ori pe săptămână, dar aveți grijă să nu supraudați cât să rămână apă la nivelul solului. În cazul în care apare mucegaiul de la prea multă umezeală, curățați parte afectată pentru a nu-l lăsa să se răspândească. 
  • Temperatura: - În cazul în care se află într-un terariu închis, aveți grijă să nu poziționați recipientul în bătaia directă a soarelui (mai ales vara), când soarele este puternic și poate să încălzească prea tare atmosfera din interiorul acestuia. Ceea ce va afecta atât mușchiul, cât și celelalte plante din terariu.
 II.6. HYPOESTES PHYLLOSTACHYA (Planta cu buline)
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Este o plantă mică cu frunze frumos colorate, la baza cu roz și pete verzi. Există soiuri diverse, în culori diferite. Originară din Madagascar, aceste plante au tendința să-și formeze frunzișul pe înălțime, iar pentru un frunziș mai bogat, ciupiti primele două frunze de pe fiecare tulpină săptămânal. Ajută plantă să crească sănătos și viguros. 

ÎNGRIJIRE:
  • Lumina: - Preferă lumina indirectă, spre strălucitoare. Frunzele verde închis și tulpina alungită va indica dacă planta primește prea puțină lumină, iar frunzele decolorate dacă primește prea multă lumină.
  • Apa: - Umiditate moderat ridicată, nu lăsați solul să se usuce complet. Pe timpul iernii se reduce ușor frecvența udării. 
  • Temperatura: -  Agreează o temperatură între 21-26 grade Celsius. 
  • Fertilizarea: -Se face o dată pe lună primăvara și vara, cu îngrășământ organic pentru plantele decorative prin frunze.


 
II.7. PLANTA PĂIANJEN
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Este considerată una dintre cele mai adaptabile plante de apartament și ușor de îngrijit. Se distinge prin frunzele verzi cu margini albe, care atârnă asemenea unui păianjen.


ÎNGRIJIRE:
  • Lumina: - Preferă lumina puternică, indirectă. 
  • Apa: - Umiditate moderat ridicată. Nu lăsați solul să se usuce complet. Pe timpul iernii se reduce ușor frecvența udării. 
  • Temperatura: -  Agreează o temperatură între 13-20 grade Celsius. 
  • Fertilizarea: - Se face o dată pe lună primăvara și vara, cu îngrășământ organic pentru plantele decorative prin frunze.
II.8. PILEA ( specii: Pilea mollis "Moon Valley", Pilea microphylla, Pilea cadierei, Pilea nummulariifolia, Pilea peperomioides )
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Pilea este un gen format din mai mult de 600 de specii de plante. Multe dintre aceste plante sunt cultivate în mod obișnuit ca plante de apartament, deoarece sunt ușor de îngrijit. Frunzele Pilea variază, de la frunze texturate de 7 centimetri în formă de lance, până la frunze mici în formă de inimă.


ÎNGRIJIRE:
  • Lumina: - Preferă lumina puternică, indirectă. Dacă nu este rotită în fiecare săptămână, aceasta va crește și se va îndrepta spre zona luminoasă. 
  • Apa: - Umiditate moderat ridicată, nu lăsați solul să se usuce complet. Pe timpul iernii se reduce ușor frecvența udării. Dacă observați frunzele căzute, poate semnala că necesită mai multă apă.
  • Temperatura: -  Agreează o temperatură între 18-23 grade Celsius. La temperaturi de îngheț nu rezistă.
  • Fertilizarea: - Se face o dată pe lună primăvara și vara cu îngrășământ organic pentru plantele de apartament.

 
II.9. FICUS PUMILA ( Smochin târâtor)
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Atractiv și ușor de cultivat, originar din Asia, cu frunze de dimensiuni mici și pestrițe la margine. Toxic pentru animale.

ÎNGRIJIRE:
  • Lumina: - Preferă lumina puternică, indirectă. 
  • Apă: - Umiditate moderat ridicată. Lăsați substratul de la suprafață să se usuce între două udări. 
  • Temperatura: - Agreează o temperatură între 24-26 grade Celsius. Iarna rezistă la minim 7 grade Celsius.
  • Fertilizarea: - Se face o dată pe lună primăvara și vara cu îngrășământ organic pentru plantele de apartament.
II.10. FERIGA
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Sunt plante frumos decorative, stufoase și potrivite pentru terariile închise, datorită umidității din acestea. Pentru terarii este nevoie să alegeți niște ferigi de mici dimensiuni, deoarece acestea cresc destul de mult. Dacă devine foarte stufoasă în terariu, aceasta trebuie împărțită în mănunchiuri mai mici și o parte mutate în alte ghivece.


ÎNGRIJIRE:
  • Lumina: - Preferă locurile ușor umbrite, dar nu întunecate. Dacă frunzele se îngălbenesc este semn că au nevoie de mai multă lumină.
  • Apa: - Umiditate moderat ridicată, dacă încăperea este mai uscată, planta trebuie pufăită din când în când, cu apă la temperatura camerei.  
  • Temperatura: -  Agreează o temperatură între 15-21 grade Celsius. Unele soiuri rezistă și la temperaturi mai scăzute. 
  • Fertilizarea: - Se face la 2/4 săptămâni vara cu îngrășământ lichid. Doar câteva picături de soluție în apa de udat sunt suficiente.
II.11. SCHEFFLERA 
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Este un gen de plantă tropicală cu frunze lungi strălucitoare, care cad în mod grațios dintr-o tulpină. Pentru terarii sunt recomandate cele de dimensiuni mai mici. Toxicitate la ingerare pentru animale.

ÎNGRIJIRE:
  • Lumina: - Sunt iubitoare de lumină puternică, dar indirectă. În perioadele călduroase preferă să stea afară, dar nu în soare direct, unde este posibil să și înflorească. 
  • Apa: - Se udă săptămânal de primăvara până toamna și se rărește iarna. Pulverizați și frunzele. Așteptați ca solul să se usuce între udări.
  • Temperatura: -  Agreează umiditatea și temperaturile ridicate. Suferă la temperaturi de sub 15 grade Celsius. 
  • Fertilizarea: - Se face la 2/4 săptămâni primăvară și vara cu îngrășământ lichid sau batoane cu eliminare lentă. 
II.12. DIZYGOTHECA ELEGANTISSIMA (Păianjen Aralia)
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Preferată pentru frunzele lungi și înguste, de culoare verde închis și margini zimțate. Originară din Noua Caledonia.


ÎNGRIJIRE:
  • Lumina: - Sunt iubitoare de lumină puternică, dar indirectă.
  • Apa: - Se udă săptămânal de primăvar până toamna și se rărește iarna. Așteptați ca solul să se usuce între udări.
  • Temperatura: - Preferă temperaturi între 18-28 grade Celsius. Suferă la temperaturi de sub 15 grade Celsius. 
  • Fertilizarea: - Se face la 2/4 săptămâni primăvara și vara cu îngrășământ pentru plante de apartament.
II.13. CYCLAMEN
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Plantă cu flori mici în nuanțe de roz, violet, roșu și alb, cu frunze în formă de inimă cu marmorare argintie. Înflorirea se face diferit în funcție de specie: Cyclamen persicum- iarna; Cyclamen repandum-primăvara; Cyclamen purpurascens-vara și toamna. Frunzele la majoritatea speciilor Cyclamen apar toamna și iarna, iar vara se ofilesc și cad.

ÎNGRIJIRE:
  • Lumina: - Sunt iubitoare de lumină puternică, dar indirectă.
  • Apa: - Se udă săptămânal toamna-iarna și se rărește primăvara și vara(depinde de specie și când este sezonul de creștere). Solul trebuie să fie permanent ud în perioada de creștere. În cazul supraudării frunzele încep să se ofilească. Frunzele uscate sau bolnave se rup.
  • Temperatura: -  Preferă temperaturi între 18-20 grade Celsius. Pe timpul nopții preferă o temperatură mai scăzută aprox.10 grade Celsius.
  • Fertilizarea: -  Preferabil de două ori pe lună în perioada de înflorire, cu îngrășământ pentru plante decorative cu flori.
II.14. PEPEROMIA ROTUNDIFOLIA
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Este o specie originară din America de Sud, cu tulpini lungi care produc multe frunze mici și rotunjite, de culoare verde. Nu depășește 15-20 cm înălțime.


ÎNGRIJIRE:
  • Lumina: - Sunt iubitoare de lumină puternică, dar indirectă. Dacă frunzele se decolorează, posibil să primească prea puțină lumină.
  • Apa: - O udare medie, nu supraudati, iar în lunile de iarnă rar. Lăsați solul să se usuce la suprafață între udări. Se pulverizează apă și pe frunze pe perioada verii.
  • Temperatura: - Preferă temperaturi între 23-25 grade Celsius vara, 12-13 grade Celsius iarnă ( în perioada de repaos) . 
  • Fertilizarea: - Preferabil de două ori pe lună primăvara și o dată pe lună vara, cu îngrășământ pentru plante decorative cu frunze.
II.15. PEPEROMIA SANTORINI
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Apreciată pentru frunzele ascuțite, gri-verzui, cu partea inferioară roșie. Are creștere lentă perfectă pentru terarii.


ÎNGRIJIRE:
  • Lumina: - Sunt iubitoare de lumină puternică, dar indirectă. 
  • Apa: - O udare regulată primăvara până toamna. Lăsați solul să se usuce la suprafață între udări.  Iarna se rărește udarea.
  • Temperatura: - Preferă temperaturi între 20-24 grade Celsius.
  •  Fertilizarea: - Preferabil de două ori pe lună de primăvara până toamna, cu îngrășământ pentru plante decorative cu frunze.
II.16. SELAGINELLA
Galerie imagini
Galerie imagini
Galerie imagini
Sunt aproximativ 700 de soiuri de plante Selaginella, răspândite  atât în America tropicală, China, Japonia, America de Nord, Mexic și Australia. Acestea seamănă mai mult cu ferigile chiar dacă sunt denumite popular mușchi spike. Pentru o creștere mai stufoasă ciupiti (tăiați) vârful tulpinilor prea înalte. Tulpinile ofilite sau deteriorate se îndepărtează imediat.
 
ÎNGRIJIRE:
  • Lumina: - Sunt iubitoare de lumină puternică, dar indirectă. 
  • Apa: - Mențineți solul ușor umed, dar nu supraudati. Folosiți apă la temperatura camerei. Reduceți apa pe perioada iernii
  • Temperatura: - Preferă temperaturi între 10-24 grade Celsius.
  • Fertilizarea: -Are nevoie de foarte puțin îngrășământ. De două ori pe an în aprilie și iulie. Folosiți îngrășământ diluat pentru plante cu frunze.

*Toate tipurile de plante care se pot folosi în terariile închise, sunt perfecte și pentru cele deschise, dar nu și invers. 


Sfaturile de îngrijire din acest articol sunt generale pentru aceste plante. În terarii, îngrijirea lor poate să difere, mai ales în terariile închise. Mai multe informații despre mentenanța terariilor găsiți aici
 

Suport clienti Luni-Vineri 09:00-21:00 Sambata 09:00-18:00

0744896399 office@decoterrarium.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!