Terrarium plants (în engleză ) sau terariile cu plante sunt un mod modern și spectaculos să readuci la viață spațiile monotone de acasă și de la birou. Datorită aspectului lor exotic , sunt un decor viu la care apelează și îl recomandă mulți designeri de interior din toată lumea, pentru infrumusetarea spatiilor de locuit, business, cabinete, etc.
Dar pentru a te bucura de frumusețea lor mult timp, este important să cunoști mai multe aspecte legate de aceste aranjamente minunate.
I.Ce sunt terariile cu plante?
Terariile cu plante sunt mici gradini create in vase de sticla, acoperite sau descoperite sau in vase de ceramica. Plantele potrivite pentru astfel de aranjamente sunt cele de mici dimensiuni, cu crestere lenta. Ex: suculente, plante aerine, fittonia, muschi, ferigi, pilea, etc.
Terariile cu plante se ingrijesc diferit in functie de plantele pe care le are in aranjament sau daca vasul este inchis( acoperit cu un capac) sau deschis( circula aerul de afara in interiorul vasului).
II.Cum îngrijesc terariul în funcție de tipul lui?
In principiu aranjamentele de tip terariu se fac cu plante care au aceleasi preferinte pentru apa, lumina, dar exista si exceptii. Terariile cu un mod de ingrijire diferit se incadreaza in 3 categorii:
1.Terarii închise cu plante iubitoare de apă:
1.VERIFICĂ UMIDITATEA TERARIULUI-terariile închise au propriul ecosistem tropical, datorită condensului care se creează în interiorul vasului închis. Astfel își mențin umiditatea pentru lungi perioade de timp, fără să fie nevoie de intervenția noastră.
Cu toate acestea, un terariu care are un condens foarte mare pe toată durata zile, este posibil să aibă prea multă apă și trebuie ținut câteva ore fără capac. Pe de altă parte, un terariu închis fără condens (cu vasul clar toată ziua), este semn că trebuie udat. Important este să verificați și pământul dacă este aproape uscat la suprafață. Plantele în general suferă și la udare excesivă.
2. ÎNTREȚINEREA TERARIILOR- plantele au ritmul lor de creștere și regenerare. Aveți răbdare cu ele.
Atunci când apar frunze uscate, îndepărtați-le cu grijă și astfel lăsați restul plantelor să respire și evitați putrezirea lor.
3. LUMINA- este esențială pentru terarii. Ele preferă lumina puternică, dar indirectă. Lumina directă de la o fereastră (pervaz), poate să ardă plantele mai sensibile și să supraîncălzească atmosfera din interiorul terariilor.
4.UDAREA- când vasul este clar și condensul nu se mai produce în interior, este semn că terariul trebuie udat. Cu apă distilată (de preferabil) se pulverizează uniform și cu grijă pe întreaga suprafață a terariului.
5. CURĂȚAȚI DE MUCEGAI- dacă apare mucegaiul în interiorul terariului, curățați sau îndepartați plantele care au fost compromise. O altă metodă împotriva mucegaiului este să pulverizați plantele cu ceai de mușețel. Mucegaiul nu este o problemă frecventă a terariilor, dar este bine de știu în caz că vă confruntați cu ea.
6.CURĂȚAREA RECIPIENTULUI- este importantă atât din punct de vedere estetic, dar este și în beneficiul plantelor din terariu, pentru a permite lumina să intre prin pereții vasului. Curățarea se face cu o cârpă/șervețel care nu lasă scame și apă caldă.
Nu folosiți detergenți!
2. Terarii deschise cu plante iubitoare de apă:
1. UDAREA- se face când stratul de la suprafață s-a uscat, aproximativ o dată pe săptămâna, sau mai des dacă temperatura este mai ridicată și pământul se usucă mai repede. Udarea se face prin pulverizare pe sol, nu pe plantă.
2. LUMINA- preferă încăperile cu multă lumină, dar indirectă. Lumina directă de la o fereastră (pervaz), poate să ardă plantele mai sensibile.
3. CURĂȚAREA RECIPIENTULUI-este exact ca în cazul terariilor deschise, foarte importantă atât pentru plante cât și estetic, iar procedura este aceeași.
4. TEMPERATURA- propice plantelor este între 16-25 de grade C, într-o încăpere aerisită.
5. ÎNTREȚINEREA TERARIILOR- Plantele au ritmul lor de creștere și regenerare. Aveți răbdare cu ele.
Atunci când apar frunze uscate, îndepărtați-le cu grijă și astfel lăsați restul plantelor să respire.
3.Terarii cu cactuși și suculente:
1. UDAREA- se face când al doilea strat de pământ este uscat. În lunile de creștere, mai-august, aproximativ
de două ori pe lună. În această perioadă se poate aplica în timpul udarii și un fertilizator pentru suculente si cactuși.
Folosiți jumătate de cantitate față de reomandarea de pe pachet, pentru a evita arderea plantei.Iar în lunile de
rapaos vegetativ, septembrie-mai, se udă o dată la o lună jumate. Udarea se face prin pulverizare pe sol, nu pe plantă.
Cactușii și suculentele rezistă mai bine la secetă decât la supraudare.
2. LUMINA- este esențială pentru terarii. Ele preferă lumina puternică, dar indirectă. Lumina directă de la o fereastră (pervaz),
poate să ardă cactușii sau suculentele mai sensibile.
3. CURĂȚAREA RECIPIENTULUI- este importantă atât din punct de vedere estetic, dar este și în beneficiul plantelor
din terariu, mai ales la vasele din sticlă mai înalte, prin care trebuie să între lumina. Curățarea se face cu o cârpă/șervețel
care nu lasă scame, umezit/ă cu apă calduță.
Nu folosiți detergenți!
4. TEMPERATURA- Suculentele și cactușii provin din zone călduroase, iar din acest motiv nu agrează temperaturile scăzute.
În timpul iernii țineți terariile într-un loc în care nu circulă curenți de aer rece, dar nu le puneți nici aproape de o
sursă puternică de căldură.
5. ÎNTREȚINEREA TERARIILOR- Plantele au ritmul lor de creștere și regenerare. Aveți răbdare cu ele.
Cactușii și suculentele se dezvoltă prin puiuți, pe care ii puteți îndepărta de pe planta mamă când încep să
crească și să-i replantați.
III.Cum putem întreține terariile în spațiile întunecate?
Dacă locuința ta nu oferă suficientă lumină naturală, luminile de creștere pot să fie un mare ajutor pentru o întreținere optimă și sănătoasă a plantelor. Luminile de creștere emit mai multe culori găsite în spectrul natural, spre deosebire de alte surse de lumină și de asemenea, nu se încălzesc ca cele pentru uz general. Aveți grijă să nu dați plantelor prea multă lumină timp îndelungat, deoarece acestea se vor arde și se vor usca, așa cum ar fi în lumina directă a soarelui de la pervaz. Preferabil 4/6 ore de iluminare artificială pe zi.
Lămpile pentru creșterea plantelor se pot găsi în multe magazine de specialitate și nu numai. Le puteți găsi cu ușurință printr-o simplă căutare pe internet.
Acestea sunt reguli generale care vă permit să aveți grijă de terariile cu plante, dar pentru un control al dezvoltării plantelor din interiorul lor, este important să le cunosteți și să aflați câteva lucruri despre preferințele acestora. Mai multe informații despre plantele din terarii, găsiți aici.
Sper că acest articol a fost util pentru a înțelege mai bine ce este un terariu și cum poți să te bucuri de el mai mult timp. Iar dacă îți dorești și tu unul la tine acasă, la birou sau să-l faci cadou, te așteptăm în magazin să-ți alegi preferatul sau să-ți creez unul personalizat.