UN STIL DE VIAȚĂ ECO FRIENDLY: Cum reciclăm corect

UN STIL DE VIAȚĂ  ECO FRIENDLY: Cum reciclăm corect
Abia așteptăm ieșirile în natură, pentru că acolo reușim cu adevărat să ne deconectăm, să ne bucurăm de liniște și de energia ei magnifică. Ne întoarcem de fiecare dată la ea pentru hrană și pentru toate celelalte daruri pe care ni le pune la dispoziție. Dar oare noi suntem la fel de darnici cu ea?

Deși nu conștientizăm, prin stilul nostru de viață nu recompensăm toată dărnicia pe care natura ne-o oferă, chiar din contră, o pedepsim, pentru că am devenit prea comozi și inconștienți de efectele pe care acțiunile noastre le lasă în urmă.

Știm că este greu să renunțăm la multe obiceiuri cu care am fost obișnuiți, dar chiar și cu pași mici, făcuți constant de fiecare dintre noi, putem să-i arătăm naturii că ne pasă și o iubim.

Primul pas pe care putem să îl facem, este să ne educăm, iar pentru aceasta vă invităm să 
parcurgeți articolul de mai jos pentru informații utile despre ce se reciclează, cum și unde reciclăm.
 
I.Ce materiale se reciclează?

Reciclarea materialelor și refolosirea lor pentru altele noi, scade consumul de resurse naturale față de producția de materii prime și împiedică poluarea incontrolabilă a planetei cu deșeuri. Chiar dacă doar unele materialele se reciclează, este important să le cunoaștem și să învățăm cum se colectează corect.


I.1. Hârtia și cartonul.
Galerie imagini
Se reciclează produsele din hârtie care provin de la: reviste, caiete, cărți, cutii de cereale, pungi de hârtie, cofraje de ouă, cutii de carton pentru ambalat.

Nu se reciclează: pahare de hârtie plastifiată, hârtie cerată, cutii sau foi de carton murdare, hârtia igienică sau prosoape de hârtie, cutii de pizza murdare, șervețele folosite, hârtie plastifiată.

!Important: Produsele din hârtie pregătite pentru colectarea selectivă trebuie să fie curate, fără resturi alimentare sau ulei și cu celelalte componente care nu sunt din hârtie îndepărtate.

Produsele din hârtie/carton care se reciclează au următoarele simboluri pe ele:
Cod 20 PAP-carton
Cod 21 PAP-carton neondulat
Cod 22 PAP-hârtie


*Pungile de cadou pot fi păstrate și refolosite, astfel ne ajutăm și bugetul și planeta.



I.2. Plasticul
 
Galerie imagini
Se reciclează produsele din plastic care provin de la: PET-uri, folie cu bule, folia de plastic de la baxurile de apă, ambalajele de detergenți lichizi, șampon, balsam, cutii de lapte sau suc care arată ca hârtia, găletușe de iaurt sau smântână, lăzile și navetele, caserole transparente, sticle de lapte, etc.

Nu se reciclează: folia subțire transparentă alimentară, absorbantele, recipientele în care au fost substanțe chimice( antigel, cutii în care au fost pesticide, îngrășăminte pentru plante, etc.).
 
 !Important: Produsele pregătite pentru colectarea selectivă trebuie să fi curate, fără resturi alimentare, ulei, vopseluri, etc. și cu celelalte componente care nu sunt din plastic îndepărtate.

De reținut este și faptul că sunt 7 tipuri de plastic și nu toate sunt acceptate în centrele de reciclat. Poți să îți dai seama de tipul plasticului căutând marcajele pe produs:
  • PET sau PETE (polietilen tereftalat): -este acceptat de majoritatea centrelor de reciclare.
  • PP (polipropilenă): -reciclat în majoritatea centrelor.
  • PS (polistiren): -nu este acceptat de majoritatea centrelor de reciclare.
  • HDPE (polietilenă de înaltă densitate): -este acceptată de obicei în majoritatea centrelor de reciclare.
  • PVC (clorură de polivinil): -nu este acceptată în centrele de reciclare
  • LDPE (polietilenă de densitate mică)- nu este întotdeauna reciclabil
 

I.3. Sticla
 
Galerie imagini
Se reciclează produsele din sticlă care provin de la: borcane (fără capac), produse cosmetice din sticlă( golite complet și curățate), sticle de băuturi, alte ambalaje din sticlă.

Nu se reciclează: produse din porțelan, oglinzi, geamuri, ceramică, cristal, ambalaje de la medicamente sau de la produse cu conținut periculos( vopsea, lac de unghii, etc.), vase rezistente la căldură, becuri, parbrize.

!Important: Produsele pregătite pentru colectarea selectivă trebuie să fi curate, fără resturi și cu celelalte componente care nu sunt din sticlă îndepărtate.



I.4. Metalul
 
Galerie imagini
Se reciclează produsele din metal care provin de la: tuburi de spray-uri( deodorante golite complet), capace de borcane, doze de bere, sucuri, conserve, folie de aluminiu curată, recipiente alimentare.

Nu se reciclează: doze sau conserve murdare, negolite sau contaminate cu substanțe periculoase ( vopseluri sau altele), folie de aluminiu murdară, recipiente de metal contaminate cu materiale grele (materiale de construcții), butoaie metalice care conțin substanțe chimice.

!Important: Produsele pregătite pentru colectarea selectivă trebuie să fi curate, golite complet de conținut și cu celelalte componente care nu sunt din metal îndepărtate. Produsele provenite de la electronice și electrocasnice trebuie duse în centrele specializate pentru acestea, deoarece nu sunt acceptate în orice centru de reciclare.



I.5. Alte materiale reciclabile: lemnul, textilele, uleiul
 
Galerie imagini
Lemnul: este reciclabil atâta timp cât nu a fost tratat sau contaminat cu alte substanțe cum ar fi vopseaua sau lacurile. În general acesta este folosit pentru fabricarea palului sau se incinerează în fabrici speciale pentru producerea de energie, transformat în celuloză sau cărbune.

Pentru mobilierul vechi care poate fi recondiționat și jucăriile care sunt probabil tratate sau vopsite și nu pot fi reciclate, le poți vinde sau le poți dona, astfel le mai dai o șansă și planetei la fel.

Textilele: sunt printre cele mai poluante produse, pe care le cumpărăm inconștient și le aruncăm la fel de repede. Pentru un proces mai conștient și responsabil, când vine vorba de haine, trebuie să ne educăm ca atunci când ne cumpărăm ceva nou, să fie de calitate (pentru o durată lungă de viață) și necesar, cumpărăturile compulsive nu ajută nici buzunarul, nici planeta. Dacă investim în haine calitative de care avem grijă, după un timp le putem vinde sau dona pentru a face loc pentru altele noi. Mai puțin înseamnă mai mult, atunci când vrem să fim la modă, dar să avem grijă și de planetă.

Pentru Hainele care s-au degradat există centre care se ocupă de acestea.

Cu încălțămintea este altă poveste. Nu se reciclează, iar cea mai bună variantă ar fi să fie reparată și donată.

Uleiul: Puțini știu cât de toxic este uleiul care ajunge în sol și îl contaminează, corodează conductele și le înfundă, contaminează apele și viețuitoarele din ea.


Pentru gătit, cea mai bună soluție este să folosește exact cât ai nevoie, fără să ajungă surplus în tigaie și să fie nevoie să-l arunci. Iar dacă totuși îți rămâne ulei după gătit, ai grijă să-l depozitezi, după ce se răcește, în bidoane pe care le duci la centrele specializate care se ocupă de reciclarea lui.


II. Unde se reciclează în România:


Puține orașe din România au un sistem local de reciclare, dar pentru majoritatea care nu au așa ceva, este necesar să ne asumăm fiecare această responsabilitate pentru gunoiul pe care îl lăsăm în urmă. Cu ajutorul listei de mai jos și printr-un mic efort pe care fiecare putem să-l facem pentru a ne informa și a căuta și alte variante de reciclare , putem împreună să facem un pic de bine în răul pe care l-am făcut deja:
 
 
Mega Image: În magazinele Mega Image se pot aduce baterii și becuri (rugați angajații să vă indice locurile pentru reciclare).
În 13 centre Mega Image se poat aduce și ambalaje PET și doze de aluminiu:
•          Mega Image Banu Manta
•          Mega Image Dorobanți
•          Mega Image Pod Băneasa
•          Mega Image Corbeanca
•          Mega Image Ghencea
•          Mega Image 1 Decembrie
•          Mega Image Mall Plaza
•          Mega Image Titulescu
•          Mega Image Mihalache
•          Mega Image Piața Gemeni
•          Mega Image Piața Sudului
•          Mega Image Băneasa
•          Mega Image Cobălcescu
 
 
Lidl: Aici puteți aduce ambalaje PET, metal, sticlă, becuri, baterii.
Jysk: Puteți aduce baterii și electrocasnice.
Ikea: Primesc electronice, hârtie, ambalaje PET, metal, baterii, becuri, neon, sticlă.
Hornbach: Aici puteți să aduceți baterii.
Jumbo: Primesc baterii, electronice, neon, becuri.
Benzinăriile MOL:
Primesc uleiul alimentar uzat.

Hainele pe care nu le mai porț
i le poți duce în magazinele (trebuie verificat cu angajații lor care dintre magazinele din lanțul brandului au containere):
H&M
ZARA
Hipermarketurile Auchan
Fashion Days


*Pentru donații de haine poți lua legătura cu reprezentanții Fashion Revolution România pe pagina de Facebook sau poți căuta online alte ONG-uri care se ocupă cu donații.
*Pentru a vinde hainele pe care nu le mai porți și sunt în stare foarte bună, poți apela la site-uri precum Olx sau grupuri pe fabebook precum ,,Nu mai port".

 
*Un site foarte util cu centre și firme specializate care se ocupă de colectarea deșeurilor este https://www.colectaredeseuri.ro/
 
*Alte informații utile care ne-au ajutat și pe noi pentru acest articol gasiți în lista de mai jos:

https://hartareciclarii.ro/
https://www.instagram.com/cumaruncplastic/
https://www.instagram.com/go_earthfluence/
https://marathonepr.ro/wp-content/uploads/2021/01/Ghid-Sutenabilitate.pdf

 
Sperăm că acest articol vă este utile pentru primul pas spre o viață mai eco friendly și lista rămâne deshisă pentru alte informații pe care le așteptăm din partea voastră. Împreună putem învăța să trăim mai sustenabil.


 

Suport clienti Luni-Vineri 09:00-21:00 Sambata 09:00-18:00

0744896399 office@decoterrarium.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!